V procese s Mikulášom Č. a spol. sú na programe záverečné procesné úkony

20.10.2006 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) - Konštatovanie listinných dôkazov a záverečné reči ako posledné procesné úkony sú v programe dnešného hlavného pojednávania s údaj...
Prešov 20. októbra (TASR) - Konštatovanie listinných dôkazov a záverečné reči ako posledné procesné úkony sú v programe dnešného hlavného pojednávania s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove. Jeho predsedníčka neoznámila, že dnes vynesie aj rozsudok.

Ide o sedemnásty pojednávací deň. Proces sa začal 16. mája a boli doteraz s prestávkami jeho štyri kolá. V prísne stráženej miestnosti vypovedali za ten čas traja obžalovaní, 35 svedkov vrátane jedného s utajenou totožnosťou a jedného svedka poškodeného, dve poškodené osoby a 11 súdnych znalcov z viacerých odborov, najmä balistika a psychológia. Média mali prístup na všetky dni pojednávaní okrem toho, keď vypovedal utajený svedok.
Žalovanými skutkami boli dve vraždy osôb z kriminálneho podsvetia, ku ktorým došlo na východnom Slovensku v septembri a v októbri 1997. Spolupáchateľom druhej mal byť Mikuláš Č.
V priebehu procesu dostal senát oznámenie o náleze tela, ktorého totožnosť bola určená ako štvrtý obžalovaný Karel Szatmári. Proces sa proti nemu začal ako proti ujdenému, keďže sa nevedelo nič o jeho mieste pobytu. Piaty obžalovaný obžalobou Krajskej prokuratúry v Trenčíne Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, v prípravnom konaní vypovedal proti Mikulášovi Č. a spol. Jeho trestnú vec vylúčili na samostatné konanie o dohode o vine a treste. Bol v policajnom programe na ochranu svedkov, potom z neho vystúpil, zdržiaval sa na neznámom mieste, preto na vytýčené termíny neprišiel a spôsobil prestávky v procese. Napokon ho polícia zadržala v Poľsku a je vo väzbe. Na súde svoju výpoveď poopravil. Tvrdil, že - na rozdiel od obžaloby - na žiadnych vraždách sa nezúčastnil. O oboch len počul od - dnes už nebohých - ich spolupáchateľov Roberta Holuba a Karola Kolárika. Na výpoveď o svojej účasti na vraždách ho v prípravnom konaní naviedli viacerí ľudia. Pri konfrontácii 18. októbra i svedok Ladislav S. i štyria policajní vyšetrovatelia tieto Šaniho vyjadrenia odmietli.
 

Vyberte región

mark